Azure Azure Storage

Azure VM Temporary Diskler Ne İşe Yarar ?

Avatar
Written by Emre Martin

Azure üzerinde oluşturduğumuz Windows yada Linux her sanal makinaya otomatik olarak bir Sistem Diski ve bir de Temporary (Geçici) disk eklenir. Temporary diskler Linux üzerinde varsayılan olarak /dev/sdb1″, Windows üzerinde ise “D” drive olarak atanırlar. Bu sebebtendir ki bazı durumlarda Azure’da bulunan sanal makinalar üzerindeki bu drive’in yanlış amaçlar için kullanıldığı olur ve gelende bu durum restart işleminden sonra anlaşılır 🙂 

Azure üzerinde bulunan sanal makinanızın temporary diskine içerisine göz attığınızda bu durum için sizi uyaran DATALOSS_WARNING_README adında bir text file’da bulunmaktadır.

Azure VM Temporary Diskler Ne İşe Yarar ?

Azure Temporary diskler sanal makinanızın üzerinde koştuğu fiziksel host’lar (hypervisor) üzerinde bulunan Non persistent yani kalıcı olmayan disklerdir. Kalıcı olmayan çünkü üzerine yazılan data sanal makinanın restart olması vs. gibi durumlarda silinir.

Sistem diskleri ve sonradan eklemiş olduğunuz data diskleri ise Persistent disk yani kalıcı diskler olarak bilinirler. Persistent diskler Azure Storage içerisinde barındırılırlar ve Non persistent disklerin aksine üzerinde bulunan data hiç bir şekilde silinmez.

Non persistent diskler direk olarak fiziksel makine üzerinde bulunduklarından Persistent disklere göre daha yüksek IOPS daha düşük latency’ye sahiptirler. Bu sebebten yüksek throughput gerektiren TempDB operasyonları için SSD Temporary diske sahip olan (D, D2 ve G Serisi) sanal makinaların D:\ drive’ı kullanılabilir.

Azure VM Temporary Disks

Hangi durumlarda Temporary Disk içerisindeki verilerim silinir ?

Farklı sebeplerden dolayı (Donanımsal Arızalar vs.) sanal makinaların Azure üzerindeki farklı bir host üzerine taşınması gerekebilir bu durumda Azure Storage içerisindeki OS diski kullanılarak sanal makina tekrardan yeni host üzerinde oluşturulur. Temporary disk içerisindeki verileriniz ise silinerek sanal makinaya yeni bir temporary disk atanır. Ayrıca sanal makinanın resize edilmesi yada restart edilmesi sonucuda temporary disk içerisindeki data’lar silinir.

Temporary disk boyunları sanal makinana size’ına bağlı olarak değişir ve ekstra bir ücreti yoktur.

Azure VM Temporary Disk Sizes

Azure VM Temporary Diskler Ne İşe Yarar ?

Temporary Diskler sanal ram belleği olarak bilinen pagefile.sys dosyasını barındırmak için kullanıırlar. Pagefile.sys hakkında daha fazla bilgi için buradan yararlanabilirsiniz.

Why Azure VM Temporary Disk

Dilerseniz aşağıdaki linklerden yararlanarak temporary diskinize farklı bir harf atayabilir yada  ARM template kullanarak farklı harf atamalarına sahip sanal makinalar oluşturabilirsiniz. 

Görüşmek üzere.

Yazar Hakkında

Avatar

Emre Martin

Cloud Solutions Architect